مشخصات گیاهشناسی زیتون
مقدمه مشخصات گیاهشناسی زیتون
زیتون از شاخهی گیاهان گلدار (Phanerogames)، از گیاهان جدا گلبرگ (Dyalipetales) از تیرهی زیتونیان (Oleaceae) است. خانوادهی اولئاسه ۳۰ تا ۳۵ جنس و حدود ۶۰۰ گونه دارد که اکثراً در مناطق گرمسیری دنیا پراکندهاند و به صورت درختان زینتی و صنعتی هستند. فقط گونه زیتون (Oleae europea) دارای میوهی خوراکی است. بلندی این درخت را تا ۱۵ متر و قطر تنهی آن تا ۱ متر است. ریشهی زیتون تا آنجا که بررس شده، نسبتاً سطحی است و حداکثر بیش از ۱۵۰ سانتیمتر در زمین فرو نمیرود، بلکه به صورت افقی و شبکه مانند گسترش مییابد. به همین دلیل برای کاشت روی تپههای شیبدار بهترین درخت به شمار میرود و کمک موثری به تثبیت خاک میکند.
درخت زیتون عمدتاً درختچهای شکل است، یعنی از بن درخت جستها و پاجوشهای فراوانی در آن دیده میشود و همچنین دو جور شاخه در زیتون دیده میشود که یکی شاخههای مسن که به اطراف گسترده میشوند و نامنظم و پیچ و تاب خورده و خماند و دیگری شاخههای جوان یکساله که دارای پوسته نقرهای، قطر باریک وگاهی پوشیده از نوعی مواد گردی یا مومی است. برگهای درخت زیتون به صورت دیرپا، تکتک و متقابل، سرنیزهای با دمبرگ نسبتاً دراز و همیشه سبز و نیمه پایا دیده میشود. گلهای زیتون روی شاخههای دو ساله ظاهر میشوند و از نوع خوشهای هستند. رنگ گلها سفید صدفی و دارای چهار گلبرگ، چهار کاسبرگ، ۲ پرچم و مادگی ۲ خانهای هستند. از نظر باروری، زیتون گیاهی خوگشن و دگرگشن است. تلقیح توسط باد و حشرات انجام میگیرد. عدم سازگاری گردهها با مادگی از مهمترین عوامل شناخته شده در باروری زیتون است.
زیتون
میوه ی زیتون، گوشتی و هستهدار است که در واریتههای مختلف به اشکال گرد، بیضی، گلولهای، دراز، نوکدار و دارای انحناء در یک طرف دیده میشود. وزن میوه از یک تا ۱۲ گرم متفاوت است و دارای پوست نازک، صاف و براق است، گوشت آن نرم و بسیار تلخ که ابتدا سبز رنگ و در نهایت به بنفش تغییر میکند. هستهی زیتون چوبی و مغز آن گوشتی میباشد.
مشخصات گیاهشناسی زیتون